Kunstenaar 

De bloemen in haar tuin vormen de belangrijkste inspiratiebron voor schilderes Ina Bartelds. Geboren te Klazienaveen emigreerde zij in 1994 naar Jailly-les-Moulins, een dorpje in Frankrijk, ten noordwesten van Dijon. Samen met haar man Hans en zoon Remy leven zij daar, net als de  plaatselijke bevolking, met het ritme van de 
   
    "Clivia", olieverf op doek, 65 x 75 cm
seizoenen. Deze wijnstreek, die ook wel de CŰte d'Or wordt genoemd, is een heuvelachtige streek, getooid met wijnranken, gewassen en een grote variŽteit aan bloemen. De wisselende seizoenen zorgen voor een scala aan kleuren.

Ina Bartelds
 "Zoals een vlinder op zoek gaat naar voedsel..."

     Ina Bartelds schildert het liefst met olieverf. De kleuren daarvan sluiten goed aan bij haar temperament. Met de felle kleuren kan zij iets van haar heimelijk verlangen vormgeven. Soms heeft zij de behoefte aan fijn te schilderen en maakt zij eerst een schets, maar soms heeft zij ook dringend behoefte aan expressief schilderen, direct op het doek. Het is sterk afhankelijk van haar stemming en omstandigheden.

Kleur is voor Ina Bartelds van wezenlijk belang. Het verzengend rood van de klaproos, het laaiend oranje van de Oost-Indische kers of het intense geel van de zonnebloem. Zelf zegt zij daarover: "Als ik de hele dag in zo'n geel veld sta te schilderen, dan zie ik 's avonds, als ik m'n ogen sluit, alleen maar zonnebloemen. Deze vorm van meditatie geeft me rust".  
   
Bloemen zijn voor Ina Bartelds nooit zomaar bloemen. Zij verdiept zich in het wezen van elke bloem die zij schildert. Zij realiseert zich, dat bloemen zaad dragen, dat weer terugkeert naar de aarde om het volgende seizoen weer te ontkiemen en in bloei komen. In de bloemen die zij schildert, wil zij het onwrikbare vertrouwen weergeven, in de eeuwigdurende kringloop van het leven. Elk schilderij van haar staat symbool voor vitaliteit.

Opgeleid als lerares Tekenen en Textiel te Groningen, kreeg zij daarnaast belangstelling voor yoga en meditatie. In CaliforniŽ was zij gastdocente "Arts and Crafts" en aan de Scholengemeenschap voor N.W. Groningen gaf ze 9 jaar les aan jonge mensen, die zij vooral het plezier in tekenen en schilderen bij wilde brengen. Daarna zocht Ina Bartelds verdieping in een opleiding tot Kunstzinnig Therapeute. De meditatieve kant van het schilderen was wat haar boeide. Voordat zij naar Frankrijk emigreerde reisde zij door Midden Amerika en Guatemala om zich te oriŽnteren. Het lesgeven heeft zij inmiddels al lang achter zich gelaten om zich geheel te wijden aan het zelf schilderen. Het schilderen heeft voor haar een louterende werking, waarin zeker- en onzekerheden de revue passeren. Voor Ina Bartelds is schilderen geen "aardige vrijetijdsbesteding", maar een levensbehoefte. Bloemen nemen daarin een belangrijke plaats in.

Al 25 jaar reist met Ina Bartelds de Clivia mee. Deze plant heeft zowat alles meegemaakt wat Ina Bartelds zelf heeft doorstaan. Toch komt de Clivia elk jaar weer in de bloei. Deze momenten van extase geven haar moed en intense vreugde in donkere dagen. Die impressie legt zij vast op het doek. Zo kan een plant aanleiding zijn om herinneringen op te halen en gevoelens tot uitdrukking te brengen. Voor Ina Bartelds is er ook een wezenlijk verschil tussen een "hangende zonnebloem" die zwaar is van het zaad en een "omhoogkijkende zonnebloem" die haar hart volledig geopend heeft voor het licht. Elke bloem heeft voor Ina Bartelds een eigen karakter; in haar schilderijen maakt zij elke bloem tot een bijzondere en kleurrijke persoonlijkheid.
    

 

Jan M. de Grauw in "Palet & tekenstift" April-Mei 2001