Ina Bartelds in Jailly-les-Moulins 

De tuin als atelier

Onderweg naar het zuiden van Europa halt houden en je vestigen in Bourgondië om daar te leven en te schilderen. Dat is wat Ina Bartelds overkwam. 
Tien jaar geleden besloten Ina en Hans hun leven te veranderen. Zij verlangden naar een  ander land, een heel nieuw leven.

 Tot dan was Ina lerares tekenen in Groningen en verdiende Hans een goede boterham in de bouw.  De behoefte groeide om hun leven op een andere manier zin te geven. Ze verlieten hun geboorteland op zoek naar een manier om dichter bij de natuur en in harmonie met zichzelf te leven, met alle ruimte voor Ina om te schilderen. Aanvankelijk hadden Ina en Hans het idee om naar de andere kant van de wereld te gaan, naar landen zoals Guatamala, India of Indonesië die ze op eerdere reizen hadden leren kennen. Zij wilden echter niet alle schepen achter zich verbranden. Omwille van het contact met Nederland en hun vele vrienden viel de keuze uiteindelijk op Portugal. Maar in Bourgondië besliste het lot anders. Een enkele overnachting met hun kampeerwagen aldaar groeide uit tot een verblijf van drie maanden. 

 

  

 

Een tuin als atelier
Ina en Hans voelden zich welkom in Bourgondië. Bovendien lag voor Ina, die zich volledig wilde richten op het schilderen van bloemen, in deze altijd groene omgeving de inspiratie voor het oprapen. De rest was een kwestie van geluk. Eén van de vijf molens van Jailly-les-Moulins stond te koop en de overdracht was snel geregeld. Het gezin, Ina, Hans en hun zoontje van vier, vestigden zich in het dorp. Ze konden hun droom gaan realiseren en samen iets opbouwen, werkend op de plek waar zij leven in harmonie met de natuur. Hans heeft gouden handen en wijdt zich aan het herstel van de gebouwen. Inmiddels is een van de schuren omgetoverd tot galerie. En Ina gebruikt de tuin als atelier. 

 

De molen met bloemen
Ina Bartelds schildert sinds haar jeugd bijna alleen maar bloemen. Dat is een passie omdat zij zo haar liefde voor  kleur met liefde voor de natuur kan verenigen. Ze gebruikt olieverf om, afhankelijk van de inspiratiebronnen rondom het huis, op het doek grote kleurrijke bloemen te schilderen die zich tastbaar in de ruimte openen. Klaprozen, zonnebloemen en pioenrozen. Vooral op amaryllissen is ze bijzonder gesteld: dag en nacht volgt zij groei en bloei om ze zo goed als mogelijk weer te geven. Voor Ina “is een bloem pure betovering. Zij bevat een bijzondere boodschap voor ons.” Hans deelt Ina’s liefde voor de natuur en maakt de lijsten voor haar doeken.

 Verbonden met het dorp

Sinds vijf jaar is de galerie ’s zomers geopend voor geïnteresseerden uit de omgeving,  toeristen op doorreis, vrienden uit Nederland en  ook de inwoners van het dorp zijn van harte welkom. Want Jailly-les-Moulins heeft het gezin opgenomen, zoonlief is hier naar school geweest en enkele jaren geleden vroeg de gemeente Hans om kantonnier van het dorp te worden.  Wanneer zij niet werkt aan haar schilderijen voor tentoonstellingen in Cannes, Parijs of Monaco, verzorgt Ina met liefde haar tuin en haar bloemen. Daarin vindt zij mèt het plezier de inspiratie.
 

Openingstijden
Op zaterdag, zondag en de (franse) feestdagen is de galerie de hele zomer tot half september geopend van 15.00 uur tot 19.00 uur. Ook kan men telefonisch een afspraak maken: 0033 (0)3.80.35.88.54

Pierre Vian in: Le Bien Public, 16 augustus 2004